فضاپیمای ماه‌نشین ژاپن ظاهرا روی ماه سقوط کرده است | بهمن 1401

فضاپیمای ماه‌نشین ژاپن ظاهرا روی ماه سقوط کرده است | بهمن 1401

شرکت ژاپنی آی‌اسپیس ارتباط خود را با فضاپیمای رباتیک کوچکی که به ماه فرستاده، از دست داده است. تجزیه‌وتحلیل داده‌ها نشان می‌دهد که فضاپیما حین واپسین نزدیکی‌اش به ماه سوخت خود را به‌طور کامل مصرف کرده و به‌جای فرود نرم، روی سطح قمری سقوط کرده است.

به‌گزارش نیویورک‌تایمز، ماه‌نشین ۲٫۲ متری هاکوتو-آر که به دست شرکت آی‌اسپیس ساخته شده است، روز سه‌شنبه به‌منظور فرود روی ماه موتور اصلی‌اش را روشن کرد و از مدار ماه خارج شد. انتظار می‌رفت فضاپیما تقریبا یک ساعت بعد در ساعت ۲۰:۱۰ به وقت ایران در دهانه‌ی اطلس، عارضه‌ای ۸۷ کیلومتری در شمال شرقی سمت پیدای ماه فرود آید.

اما پس از سپری‌شدن زمان برنامه‌ریزی‌شده برای فرود، هیچ سیگنالی از فضاپیما دریافت نشد. در ویدئویی که آی‌اسپیس به‌طور زنده پخش می‌کرد، سکوت سنگین در اتاق کنترل ماموریت در توکیو حکم‌فرما بود؛ جایی که مهندسان شرکت، عمدتا افرادی جوان با ملیت‌های مختلف، با چهره‌ی نگران به صفحات نمایش خود نگاه می‌کردند.

آی‌اسپیس در بیانیه‌ای که امروز چهارشنبه منتشر کرد، گزارش داد که مهندسان شرکت پی برده‌اند که هنگام فرود هاکوتو-آر، سوخت تخمینی باقی‌مانده‌ی فضاپیما در سطح پایینی قرار داشت و کمی بعد، سرعت نزول فضاپیما به سرعت افزایش یافت. به عبارت دیگر، فضاپیما با اتمام سوخت روی ماه سقوط کرد.

سپس ارتباطات با هاکوتو-آر قطع شد. آی‌اسپیس می‌گوید: «براین‌اساس مشخص شده است که ماه‌نشین به احتمال زیاد درنهایت فرود سختی را روی سطح ماه تجربه کرده است.» اکنون تحقیقات باید مشخص کند که چرا فضاپیما ظاهرا ارتفاع خود را اشتباه ارزیابی کرد. تجزیه‌وتحلیل‌ها نشان می‌دهد که ماه‌نشین وقتی باید روی سطح ماه قرار می‌گرفت، هنوز در ارتفاع قرار داشت.

تاکشی هاکامادا، مدیرعامل آی‌اسپیس در مصاحبه‌ای گفت با وجود سقوط هاکوتو-آر، به نتیجه بسیار بسیار افتخار می‌کند و احساس ناامیدی ندارد. هاکامادا گفت با داده‌های به‌دست‌آمده از فضاپیما، آی‌اسپیس می‌تواند «درس‌های آموخته‌شده» را در دو ماموریت بعدی خود به‌کار بگیرد.

فضاپیمای هاکوتو-آر آذر ماه سال گذشته برفراز موشک اسپیس ایکس پرتاب شد و با قرارگیری در مسیری پرپیچ‌وخم که به مصرف سوخت کم نیاز داشت،، روانه‌ی ماه شد. ماه‌نشین سرانجام در ماه مارس به مدار ماه وارد شد و تا همین اواخر درآنجا ماند تا مهندسان شرکت پیش از اقدام به نشستن روی سطح قمری، سامانه‌ی فرود را بررسی کنند.